Fiecare Contribuie Pentru Schimbare

Unul dintre frumoasele proiecte implementate de către ADRA Moldova în parteneriat cu Asociaţia Obștească ”Fiecare Contribuie Pentru Schimbare”, este „Evacuare, Asistență și Protecție pentru salvarea vieților în Ucraina, Moldova, România 2022, război, protecție și numerar” finanțat de International Humanitarian Assistance, Government of Canada (IHA Canada). Începând cu luna Octombrie 2022 și până în prezent se continuă acordarea:
☞ serviciilor educaționale (studierea limbii române și a limbii engleze),
☞ servicii logopedice,
☞ asistență psihologică și psihosocială refugiaților și cetățenilor din Ucraina strămutați temporar în țara noastră, cazați în familii sau centre de plasament din r. Criuleni.
Au beneficiat de serviciile prestate deasemeni și locuitori ai orașului. Iar geografic proiectul a cuprins încă 8 localități din împrejurimile Criuleniului.
Părinții, îngrijitorii și persoanele gazde au fost asistați din punct de vedere psihosocial. Specificul acestei asistențe constă în abordarea tuturor situațiilor care îngrijorează familia refugiată și familia gazdă, cum ar fi situații legate de sănătate sau de anumite lipsuri sau nevoi specifice. Suportul constă în a referi persoanele date la specialiștii sau instituțiile care au competențele de a le ușura situația, a le facilita existența, oferindu-le contactele necesare.De exemplu, în cadrul orelor cu psihologul, s-a depistat că într-o familie de refugiați persistă violența între soți. Cazul a fost sesizat la linia fierbinte, a fost implicat juristul, actorii direct responsabili de soluționarea cazurilor similare, au fost create condiții de socializare pentru copii, se acordă în continuare asistență psihologică.  O atenție sporită se acordă persoanelor singuratice în etate, care s-au refugiat în r. Criuleni, care nu au membri de familie mai tineri alături, nu cunosc limba română. Această categorie de beneficiari solicită mai mult asistență în raport cu serviciile de sănătate.
În cadrul activităților planificate, se pregătește suport refugiaților sub forma voucherelor, care le va permite acoperirea necesităților stringente și abordarea bazată pe respectul demnității umane.
Mottoul ADRA este: DREPTATE, COMPASIUNE și DRAGOSTE, ceea ce încercăm să transmitem zilnic prin acțiunile și activitățile noastre!

 

ro_RORomanian