În perioada decembrie 2023 – aprilie 2024, ADRA Moldova a implementat proiectul „Sprijinirea populației locale și refugiate în depășirea consecințelor războiului”, finanțat de EO Meterdaad și ADRA Olanda. În cadrul acestui proiect am reușit sa ajutăm atât unii refugiații rezidenți în Moldova, cât si unii reprezentanți ai populației locale, localizați în 6 raioane din Moldova (Chișinău, Vulcănești, Orhei, Rezina, Tiraspol și Bender). Astfel, prin diferitele activități din cadrul proiectului, și anume: i. distribuiri de aparate medicale, ii. ajutor de îmbunătățire a condițiilor de trai (cu echipament, reparații, etc.), iii. activități de consigliere psihologică (de grup si individuale) și iv. activități prietenoase copiilor, ADRA a reușit să asiste 1333 de personae (955F, 378M), dintre care:
– 585 de refugiați (461 F, 124 M),
– 748 localnici (494 F, 254 M),
– 213 persoane cu handicap (145 F, 68 M).
Deoarece acest proiect a fost conceput pentru a ajuta atât refugiații, cât și localnicii, ambele categorii fiind afectați de crize (conflictul armat din Ucraina și criza economică fără precedent în Moldova, unde rata sărăciei a ajuns de 31,6% la finele anului 2023) ca urmare a activităților proiectului, din cele 1333 de persoane asistate, 44% au fost refugiați și 56% au fost localnici.
Mai mult, deoarece majoritatea refugiaților actuali din Moldova, conform datelor UNHCR, sunt femei – 58% (37% femei; 21% fete) și care sunt grav traumatizați de război și cu risc foarte mare de a violența de gen într-o astfel de situație de criză, iar cele mai vulnerabile dintre localnici sunt femeile și fetele, care sunt, de asemenea, expuse unui risc ridicat de violență de gen, la acest proiect a fost înregistrată o participare mai mare din partea fetelor și femeilor (72%), băieții și bărbații fiind reprezentați de doar 28%.
Urmarea a unui Chestionar de Satisfacție efectuat cu o parte din beneficiarii asistați, 94,7% au raportat îmbunătățiri în starea lor psihologică, 96,6% au indicat că se simt mai integrați social în contextul Moldovei, 100% din cei chestionați au raportat ca fiind foarte satisfăcuți de bunurile/echipamentele distribuite din proiect, iar 98,2% s-au expus ca fiind foarte satisfăcuți de procesul de distribuire a bunurilor/echipamentelor.













